miercuri, 13 mai 2015

Alternative la combustibilu asta asa de scump

                 De cand pretul la benzina si la motorina a crescut din ce in ce mai mult…adica practice s-a triplat in ultimii 10 ani, din ce in ce mai mult romani se gandesc cum sa mai faca economii la carburant. Dupa ce ca si asa pretul la benzina era destul de piperat, minunatul nostru Prim Ministru, in cauza Ponta, s-a gandit sa mai puna inca o taxa de 7 eurocenti pe litru care bineinteles va intra in buzunarul lui.
                Una din cele mai intalnite solutii pentru a face economii la carburant este montarea de instalatii gpl auto pe masini. Dezavantajul este dat de faptul ca pot fi montate numai pe masinile care au motoare pe benzina…deci pentru cei cu masini diesel nu prea este nicio solutie…decat sa-si puna ulei vegetal in rezervor cu riscul de a-si strica masina. 
                Marea problema atunci cand vine vorba de montarea unei instalatii gpl pe masina este data de costul intial al investiei care sare lejer de 2000 de RON asta in conditiile in care vei monta o instalatie gpl ieftina si facuta de un produator mai “no name”.
                Pentru masinile cu 4 pistoane, cum ar fi un Opel Corsa, un Volkswagen Golf sau celebra Dacie Logan, montarea unei kit de instalatie gpl complet ajunge undeva pe la 2200 de RON. Insa pentru o masina cu motor V6 cum ar fi un BMW 525 costul unui kit complet de GPL sare de 3000 de RON. Deci cu cat ai masina mai puternica cu atat scoti din buzunar mai mult bani pentru a-ti pune gpl. Avand in vedere ca pretul GPL este in jur de 40-45% din pretul benzinei daca circulate cu masina in jur de 1000 de km pe luna veti amortize investitia in instalatie in 10-12 luni….deci este o investitie care trebuie facuta daca circulati mult cu masina…si nu daca va duceti cu ea la o plimbare si la piata.
                Un mare dezavantaj al montarii unei instalatii gpl pe masina este dat de faptul ca spatial din portbagaj se va micsora considerabil fiindca instalatia vine cu propriul ei rezervor care trebuie montat separat de rezervorul pe bezina cu care vine masina din fabrica…Deci daca aveti un Opel Corsa (cum am eu) in portbagaj va mai ramane spatiu decat pe un troller sau un ghiozdan.
                Ca o concluzie, eu zic ca se merita sa montati gpl pe masina fiindca guvernantii nostrii inca nu si-au dat seama ca trebuie accizat si gpl-ul si trebuie sa profitam la maxim de aceasta portita fiindca am asa un feeling ca nu va mai dura mult pana vor dubla  sau chiar tripla si pretul la gpl…asa ca sport la montaje si aveti grija cand si cum circulati!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu