luni, 6 iulie 2020

Stii cum sa ai grija de ficatul tau?


O afectiune frecvent intalnita in zilele noastre este ficatul marit si tocmai de aceea trebuie sa apelam la o varianta de protectie pentru ficat. Acesta se manifesta prin cresterea in dimensiune, dar, din pacate, nu se poate simti sau observa cu ochiul liber, de aceea se recomanda ca anual sa ne faceam controalele de rutina. In urma unui control de rutina, medicul poate depista cresterea ficatului in dimensiuni si ne poate face recomandari de tratament.

Ficatul marit nu se manifesta prin simptome specifice si concrete care sa ne duca la medic, insa, DoctorMit ne spune ca acesta se manifesta prin simptome precum oboseala, greata, pierderea apetitului, dureri constante in partea dreapta superioara a abdomenului. Toate acestea pot fi simptome ale ficatului marit, cat si ale ficatului gras. Aceasta afectiune poarta denumirea de steatoza hepatica.

Alte simptome care ne pot alarma si care sa ne determine sa mergem la medic sunt durerile de cap agresive, icterul, ingalbenirea pielii si a albului ochilor, cat si dureri musculare nejustificate.
Pe de alta parte, unele persoane pot manifesta diverse tulburari digestive, cum ar fi, balonarea, diareea, varsaturile, scaunul decolorat sau de culoarea lutului si melena, scaunul cu sange.

DoctorMit ne prezinta cauza principala a ficatului marit ca fiind alimentatia si in mod special, consumul excesiv de alcool. De asemenea, hepatita, steatoza hepatica, infectiile, bolile autoimune sau anumite medicamente pot sa duca la cresterea in dimensiune a ficatului.

In cazurile extreme, DoctorMit ne spune ca ficatul marit este un simptom al cancerului hepatic sau cu alta localizare in alta zona a corpului si metastaze hepatice. Factorii de risc sunt obezitatea, afectiunile cardiovasculare si anumite afectiuni genetice.

Cu privire la medicamentele pentru protectia ficatului, acestea vor fi prescrise doar de medic, in functie de cauza care a declansat afectiunea. Protectia pentru ficat trebuie facuta si din punct de vedere alimentar, nu doar medicamentos, prin adoptarea unei diete sanatoase, care sa fie bazata pe alimente cat mai putin procesate, pe cereale integrale, pe fructe si legume, cat si pe renuntarea definitiva la consumul de alcool. Pe de alta parte, sportul are o contributie semnificativa pentru ameliorarea simptomatologiei ficatului marit.

Un rol important in tratamentul ficatului marit sunt pastilele pentru ficat cu rol hepatoprotector. Aceste pastile pentru ficat au rol in usurarea digestiei, in mentinerea unei bune functionari a functiilor hepatobiliare si in acelasi timp, ajuta ficatul sa functioneze normal si contribuie la refacerea structurii celulare a acestuia. Pentru protectia ficatului se recomanda ca si pastile pentru ficat, fosfolipidele esentiale si silimarina.

Avand in vedere rolul foarte important al ficatului in organism, DoctorMit ne recomanda sa avem grija de cel mai important organ din corp si sa ne facem controalele la medic anual pentru a sti cum ne putem proteja ficatul.

Vezi si alte informatii despre subiect direct la DoctorMIT:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu